ärtsoppa
Ingredienser
- 500 gram gula ärter
- 1,75 liter vatten till kokning
- 1 gul lök
- 2 buljongtärningar grönsak
- 1/2 tsk torkad timjan
- 1/2 tsk torkad mejram
Tillagning
- Lägg ärtorna i blöt över natten övertäckta i en stor kastrull eller skål.
- Häll av och lägg i en stor kastrull, tillsätt vatten och börja koka.
- Skiva eller hacka lök och tillsätt den.
- Lägg i buljongtärning.
- Koka ärtsoppan under lock i 1,5 timmar på medelvärme – rör om då och då. När soppan kokat så mosa till ärtorna med en potatisstöt eller slev och smaka på ärtorna så att de är mjuka och som du vill ha dem – koka annars längre tid ca 30 till 60 minuter. Blir ärtsoppan för tjock tillsätter du lite mer vatten.
- Smaka av ärtsoppan med kryddor som timjan, mejram, vitpeppar och salt.
- Servera ärtsoppan med senap. Grovkornig söt senap tycker jag är godast.